אודותינו
מגזין ארץ אחרת הוא כלי תקשורת עצמאי הפועל מתוך תפיסה של אחריות רחבה לעתידה של החברה הישראלית.
מגזין ארץ אחרת בדפוס יצא לאור אחת לחודשיים, ברציפות, מאז אוקטובר 2000. לאחר סגירת המהדורה בדפוס בספטמבר 2012, סברנו כי אסור לנו לוותר על המהלך החשוב שפתחנו באמצעותה: ניסיון ללמוד על המתרחש במגזרים שונים ובתחומי חיים שונים בארץ באמצעות עבודת שטח מאומצת שמלווה בכתיבה עיתונאית משובחת, לצד כתיבה הגוּתית וביקורתית על פשרם של התהליכים שפוקדים אותנו כחברה.
לימוד החברה הישראלית באמצעות הגיליונות של "ארץ אחרת" בדפוס הוביל לכמה מסקנות חשובות. ביניהן:
1. אנו חברה ללא ראש. הקבוצות המנהיגות את ישראל בתחום הפוליטי, הכלכלי, התרבותי, החברתי, הדתי והתקשורתי משרתות אינטרסים או קבוצות בעלות סדר יום צר, ולעתים קרובות מדי אין הן משרתות את האינטרס הציבורי הרחב.
2. לחברה דרושה הנהגה מרכזית המחויבת לכל המגזרים והפועלת באופן מוסרי ושפוי נוכח האתגרים הקיומיים הרבים שניצבים לפנינו.
3. לחברה הישראלית דרושה במה עיתונאית מרכזית, חופשית עד כמה שהדבר ניתן מאינטרסים זרים, שבה יהיה אפשר לקיים שיח חופשי ומעמיק על הסוגיות הכבדות הרבות שניצבות לפנינו, ושאנו כחברה חייבים להתמודד עמן באופן מושכל.
הקמת אתר האינטרנט של "ארץ אחרת" היא חלק ממהלך רחב, שנועד לאפשר לחברה לקחת אחריות מחודשת לגורלה באמצעות יצירה תקשורתית אלטרנטיבית שאינה פועלת באופן מגזרי, ושאינה מזוהה עם מוקדי הכוח שמנהלים את השיח הישראלי ברגע זה.
מגזין ארץ אחרת שם לו למטרה לעניין את הקהל הישראלי במערכות חייו ובצורך לאושש אותן, על מנת שישרתו את הציבור ולא את סדר היום של קבוצות לחץ קטנות שהשתלטו עליהן.
מהדורת ארץ אחרת באינטרנט היא בתשלום. עבודה עיתונאית עצמאית איננה יכולה להיות שבוית חרב של אינטרסים כלכליים או אחרים. משום כך, כל מי שמבין את מה שמונח על הכף ברגע זה, צריך להיות מעוניין בקניית המנוי בכסף.
מבנה המהדורה האינטרנטית של ארץ אחרת
ארץ אחרת מפרסם מהדורה חודשית חדשה. לכל מהדורה יש נושא מרכזי שסביבו מתקיים דיון. על אודות הנושא המרכזי מתפרסמים חמישה מאמרים, והללו מלווים בשלושה מאמרים העוסקים בתרבות ושני מאמרי דעה. מאמרי הדעה מתחלפים בתדירות משתנה.
המהדורה המרכזית מתפרסמת בראשית כל חודש.
בארכיון של האתר נמצאים כל גיליונות ארץ אחרת שפורסמו בעבר. עד כה הועלו לאתר רבים מן המאמרים שפורסמו בגיליונות אלה. המאמרים שטרם פורסמו יועלו לאתר במהלך החודשים הקרובים.
במדור "מחשבה נוספת" מתפרסמים מאמרים מתוך הארכיון של ארץ אחרת.
צוות
במבי שלג
עורכת ומייסדת ארץ אחרת. עיתונאית ופובליציסטית.
חברה במועצת יד ושם.
נעמה צפרוני
נעמה צפרוני היא עורכת משנה של "ארץ אחרת", מסאית ומורה לצ' קונג.
שמחה צדוק פלד
מנהלת ארץ אחרת
מערכת
ד"ר אוריאל אבולוף
מרצה למדע המדינה באוניברסיטת תל אביב, ועמית מחקר במכון טרומן ובאוניברסיטת פרינסטון. מחקריו מתמקדים בלאומיות, בלגיטימציה פוליטית ובסכסוכים אתניים. הוא מתעניין באופן שבו שיפוט מוסרי מתפתח בקרב פרטים ובקרב הציבור הרחב ומשפיע על תהליכים פוליטיים. ספרו "על-פי תהום: אומה, אימה ומוסר בשיח הציוני" זכה בפרס בהט לספר העיון הטוב לשנת 2012. אבולוף מרבה לכתוב לציבור הרחב בעיתונות המודפסת והמקוונת בעברית ובאנגלית ("הארץ", "מעריב", YNET, Huffington Post).
זוהר אביטן
זוהר אביטן נולד בעיר פס במרוקו, וחי בשדרות מאז היה בן שנה. לאביטן שני תארי מוסמך במדע המדינה ובמדיניות ציבורית, ועתה הוא דוקטורנט בחוג למדע המדינה באוניברסיטת תל אביב. מאז 1982 הוא מנהל את המרכז הקדם-אקדמי במכללת ספיר. במהלך השנים מילא אביטן תפקידים רבים בהתנדבות, ובין השאר היה חבר מועצת העיר שדרות במשך שתים-עשרה שנים ויו"ר ועד מנהלי המכינות במוסדות ההשכלה הגבוהה ובמכללות לחינוך. עתה הוא חבר הנהלה באגודה לזכויות האזרח. אביטן הוא גם במאי בתיאטרון הקהילתי ומגיש תוכנית רדיו קבועה ברדיו קול-הנגב.
איל און
איל און הוא צלם ועבודותיו מצויות במוזיאון ישראל, במוזיאון תל אביב לאמנות, במשכן לאמנות בעין חרוד, בבית הצילום בפריז ובאוספים פרטיים. און חקר את ראשית הצילום בארץ ישראל ובמזרח התיכון, ספרו "ירושלים: דיוקן של עיר בתמורה" יצא לאור בהוצאת המכון לחקר ירושלים וידיעות אחרונות. הוא היה מרצה לצילום ותולדות הצילום בבצלאל, באוניברסיטת חיפה, במכללת שנקר ובמכללת ספיר, וממשיך ללמד במסגרת הסמינר הפתוח. בשנים האחרונות "מכור" לרכיבת אופני הרים.
יותם ברום
בן עשרים ותשע מירושלים, למד לתואר ראשון במכון לחינוך דמוקרטי במכללת סמינר הקיבוצים והיה יו"ר אגודת הסטודנטים בסמינר. היה עוזר פרלמנטרי של ח"כ אבישי ברוורמן, וכעת הוא מנהל פרויקטים שונים בתחום החברתי.
גלית בינט
מומחית בתהליכי תכנון בין תחומיים. מנהלת היחידה לחינוך לתרבות בעירית חולון.
בעלת תואר ראשון בחינוך ותואר שני במדיניות ציבורית ובתכנון עירוני.
גלית היא חוקרת בתחום בתחום החינוך, המדיניות, החברה והכלכלה ופרסומיה מופיעים ב"ארץ אחרת", "פנים" ובמכון ון-ליר.
בעבר שימשה כמנהלת מגזין ארץ אחרת, ראש המנהל האקדמי באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, אחראית על תחום המדיניות הציבורית במרכז לפלוראלזים יהודי, מנהלת פדגוגית של עמותת "סנונית" והובילה את תכנית "גלים" בירושלים. במהלך השנים מילאה תפקידים רבים בהתנדבות ובהם: שיקום אסירים, חברות במנהיגות הצעירה של שותפות ירושלים –ניו יורק ועוד.חן גולן
חן גולן חבר בתנועת הבוגרים של תנועת המחנות העולים. הוא מלווה הקמת קיבוצי מחנכים של התנועה, וחבר בצוות האמון על פעילותה ומאבקיה הציבוריים של התנועה בנושאי חברה וכלכלה. גר בקיבוץ נערן וחבר בקבוצה שיתופית.
ד"ר אריק גלסנר
סופר ומבקר ספרות. הרומן שלו "ובזמן הזה", שעוסק בחוויות של צעיר חוזר בשאלה, ראה אור בשנת 2004. עבודת הדוקטורט שלו מתמקדת בביקורת הספרות בישראל בעשורים האחרונים.
בצלאל כהן
בוגר ישיבת פונוביז' שהגיע למסקנה שעליו להשתלב בעולם העבודה, בעולם האקדמיה ובצה"ל. פרסם את עמדותיו בדו"ח שיצא לאור במסגרת מכון פלורסהיימר למחקרי מדיניות, בפרסומים של מכון ירושלים לחקר ישראל ושל המכון הישראלי לדמוקרטיה, בפורומים חרדיים מקוונים (בהם הפורומים "בחדרי חרדים" ו"אגודה אחת") ואחרים. בוגר בית הספר מנדל למנהיגות חינוכית, ועתה עומד בראש הישיבה התיכונית החרדית "חכמי לב", שתלמידיה משלבים מצוינות בלימודי גמרא עם לימודים כלליים.
לוראן כהן
סופר, מסאי ומתרגם. פרסם ב-2011 את הרומן-מסה Sols , שזכה לביקורות אוהדות בכתבי עת מרכזיים בצרפת. חיבוריו עוסקים בסופרים יהודים (מסות על קפקא, פאול צלאן, ליאונרד כהן ואחרים), בספרות המדרש ובפרשנות היהודית המסורתית. מסותיו תורגמו לספרדית, לאיטלקית ולאנגלית. כהן גם תרגם לצרפתית טקסטים עבריים קלאסיים וספרות עברית עכשווית, וכיום הוא עובד על יצירה מוזיקלית שמיועדת לסרט של האמנית מאיה ז''ק.
רונית לוי
חברת הצוות המרכז של תנועת הבוגרים של תנועת המחנות העולים, היוזמת פעילויות חינוכיות ברחבי הארץ. חיה בקיבוץ נערן.
פנחס לנדאו
נולד בלונדון, למד ב-London School of Economics והיה יועץ השקעות בכיר בבנק הפועלים וברוקר בשווקים הזרים בחברת ברוקרים אמריקאית. הוא היה פרשן ובעל טור ב"ג'רוזלם פוסט", ב"גלובס", וערך את העיתון הכלכלי "טלגרף". לנדאו עוסק עתה בניתוח וייעוץ כלכלי, ומשמש פרשן עצמאי בתחום המקרו-כלכלה המקומית והבינלאומית. רבים מהמוסדות הפיננסיים הבינלאומיים הפעילים בישראל נמנים עם חוג המנויים של The Landau Report - הניוזלטר שמספק ניתוח מעמיק של מגמות פוליטיות וכלכליות בישראל ובמזרח התיכון.
נזיר מג'לי
סופר ועיתונאי. מג'לי היה עורך היומון "אל-אתיחאד", וכיום הוא מרצה באוניברסיטת בן גוריון בנגב ואוניברסיטת ביר זית. בנוסף הוא עמית מחקר ב"שחרית" ובמרכז מחקר בדובאי, פרשן לענייני ישראל בכמה ערוצי טלוויזיה ורדיו בעולם הערבי, ומגיש תוכנית טלוויזיה שבועית בערוץ 2.
ד"ר יהודה מירסקי
בוגר ישיבת הר עציון וישיבה אוניברסיטה, סיים לימודי משפטים באוניברסיטת ייל ודוקטורט בחקר הדתות באוניברסיטת הרווארד. הוא עבד מספר שנים בשדה המדיני בוושינגטון, ובין השאר מונה בידי הנשיא קלינטון ליועץ מיוחד באגף לזכויות אדם של מחלקת המדינה. הוא מוסמך לרבנות, ולאחר פיגועי ה-11 בספטמבר היה קצין דת בצלב האדום. מירסקי עלה לישראל ב-2002, והיה עמית מחקר במכון ון ליר ובמכון למדיניות העם היהודי. ספרו Mystic in a Time of Revolutionav עומד לצאת בהוצאת אוניברסיטת ייל. מירסקי עתה הוא פרופסור חבר בחוג ללימודי יהדות והמזרח התיכון באוניברסיטת ברנדייס בבוסטון.
דינה מרקון
מתרגמת, עורכת ספרותית ומחברת מאמרים שהם כעין מסות קטנות. עם תרגומיה נמנות יצירות רבות של קלאסיקונים רוסים דוגמת צ'כוב, טולסטוי, דוסטויבסקי וגונצ'רוב, חיבורים מודרניים דוגמת "שנים-עשר כיסאות" של אילף ופטרוב ו"צורות הזמן והכרונוטופ ברומן" של מיכאיל בכטין, וספרים שנכתבו בעת הזאת, כמו "היבטים של הזיווג הרוחני" מאת אלכסנדר גולדשטיין. כמו כן תרגמה יצירות ספרות אחדות מאנגלית לעברית. ביקורות ספרות שכתבה ראו אור במוסף "ספרים" של "הארץ" ובמוסף הספרות של "מעריב".
שאנן סטריט
נולד בירושלים ב-1971, נשוי ואב לשלושה, ממקימי להקת הדג נחש וחבר בה עד היום. לצד שירים כתב גם מאמרים, טורי דעה, טורי ביקורת, סיפורים ותסריט. הקים עמותות, השתתף בהפגנות, גייס משאבים ותדרך פעילות, ועתה הוא מוכן לחזור לכתיבת מאמרים וטורי דעה.
אלטייב ענ'אים
נולד ב-1982 בכפר בּאקה אלע'רבּייה שעל קו התפר. ע'נאים הוא משורר, עיתונאי, עורך ומתרגם. בין השאר הוא סגן עורך כתב העת "מטען" מייסודו של המשורר מקסים גילן, תרגם את "לקט המשירה הפלסטינית החדשה", ומפרסם בבמות ערביות ועבריות שונות.
אמוץ עשהאל
פרשן ב"וול סטריט ג'ורנל", עמית במכון הרטמן, ובעל הטור Middle Israel, המתפרסם זה תשע-עשרה שנה ב"ג'רוזלם פוסט". במהלך השנים היה עשהאל העורך הכלכלי, עורך החדשות, עורך המהדורה הבינ"ל והעורך בפועל של ה"ג'רוזלם פוסט".
ד"ר רותם פרגר-וגנר
חוקרת ספרות עברית. את התואר השלישי כתבה על ילדות בראשית הספרות העברית באוניברסיטת בן גוריון. לימדה בחוגים לספרות עברית באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת בן גוריון. נמנתה עם מקימות בית המדרש "אלול" לדתיים וחילונים, ויזמה והקימה את "סדר נשים", בית מדרש ללימודי יהדות, פמיניזם ומגדר שפעל בשנים 2012-2008 במכון הרטמן.
בארי צימרמן
מורה בתחומי הספרות היהודית ומשורר. צימרמן למד באורנים, ערך את כתב העת "שדמות" (1981-1978) ופרסם מאמרים רבים וספרים הקשורים בזהות היהודית המתחדשת בימינו. כיום הוא מלמד במכינת בני ציון בתל אביב, במדרשת השילוב בנטור, בפרויקט נתיב, בעלמא ובמכללות גימלאים, ומפרסם טור שבועי על פרשת השבוע בעיתון "הזמן הירוק". מספריו: "בובר לימוני תנ"ך סחט", "המ"ם הסופית של אלוהים" ו"בוא אלי פסוק נחמד".
אמנון רבינוביץ'
אמנון רבינוביץ הוא איש חינוך, רכז שכבה ומורה להיסטוריה ואזרחות בתיכון 'זיו ומרקס' בירושלים. אמנון הוא ממייסדי תנועת המורים החדשה, מחנכים-מורים דרך, וממנהיגי המחאה החברתית. בשנה שלאחריה נבחר אמנון ע"י עיתון דה-מרקר לרשימת 100 האנשים המשפיעים על ישראל על פעילותו הציבורית בתחום החינוך, וקיבל ציון לשבח על חינוך לסובלנות ודמוקרטיה מטעם ועדת פרס רוטשילד לחינוך ע"ש מקס רואו. בעבר שימש אמנון כמנהל מרכז למידה לנוער בסיכון בירושלים והיה מעורב בפרויקטים חינוכיים רבים. מלבד עשייתו החינוכית, שימש אמנון כמנכ"ל תנועת 'התעוררות בירושלים'. היה קצין ביחידה 8200.
רבקה רוזנר
היתה עורכת כתב העת "דעות" למחשבה יהודית עכשווית, עורכת חדשות ומגזין ובעלת טור אישי במקומון "מעריב" בירושלים ותחקירנית של ספרו של יוסי קליין הלוי Like Dreamers. בשנים 2002-2001 היתה שליחת הסוכנות היהודית לאיסטנבול. כיום מלמדת ב-Hebrew Union College , בתוכנית להכשרת רבנים, חזנים ומחנכים רפורמים, והיא חברת הוועד המנהל בפרויקט "זוג" ללימוד ישראלי-אמריקאי משותף. רוזנר בעלת תואר שני בספרות עברית, ותואר ראשון במחשבת ישראל ובלימודי המזרח התיכון (שניהם מהאוניברסיטה העברית).
אבי שילון
דוקטורנט ועיתונאי הכותב מאמרים בעיתון "הארץ". בעל תואר ראשון בפילוסופיה ותואר שני בהיסטוריה של עם ישראל מטעם אוניברסיטת תל אביב, ודוקטורנט בחוג למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן בנושא "יחסם של מנהיגי התנועה הרוויזיוניסטית לדת".
שילון חיבר שתי ביוגרפיות, שיצאו לאור בהוצאת עם עובד: הראשונה היא "בגין 1992-1913", פורסמה בשנת 2007 והשנייה היא "בן גוריון, אפילוג", העוסקת בהשקפת עולמו ותולדות חייו של בן גוריון בשנותיו האחרונות ויצאה לאור בשנת 2013
עורך גרפי: ערן צירמן
עורך לשון: יובל אלעזרי
תרגום: יניב פרקש, רוחי אביטל, ג'סיקה בון
צלמים: אייל און, יוסי זמיר, ענבר זעפרני, אייבי טרואן, דורית שרפשטיין
תכנות: לביא פרצ'יק
מו"ל: עמותת ארץ אחרת (ע"ר)
תומכים: קרן תרגום שלישי, קרן גלילאו, חותמים מחדש, הקרן החדשה לישראל, קרן ברל כצנלסון, מפעל הפיס, ד"ר יואב בן-דרור, חן ואורני פטרושקה, אנשי עסקים ישראלים התורמים בעילום שם.